Print | Tilbage

"Husker du"? Andrey Arshavin

Af Tobias Halskov 06-02-2014 - kl. 17:49

Tobias Halskov ser hver måned tilbage på en kamp, en begivenhed eller en stor sportslig personlighed i Arsenals historie, som har gjort indtryk på ham. "Husker du?" tager dig tilbage til Arsene Wengers ansættelse i klubben, overgangen fra Higbury til Emirates, "The Invincibles" og meget mere.

tobias halskov
Tobias Halskov er født i 1992, og har været Arsenalfan siden han var 10 år gammel.
Januars transfervindue er netop slut, og det blev ikke til nogen store signings for Arsenal. Arsene Wenger plejer heller ikke at smide med store pengesummer, men i vintervinduet 2009 gjorde Wenger en undtagelse. "Husker du?" Arsenals største januar transferkøb? Andrey Arshavin.

Man kan vist roligt sige, at Arshavin var igennem den helt store rutsjebanetur i hans tid hos Arsenal. Vi Arsenalfans husker ham næppe for det gode, og det kan man jo egentlig ikke klandre os for. Arshavins sidste to et halvt år i Arsenal vil han og os fans nok helst glemme og så bare huske det første gode år. Men det sidste indtryk man får, er oftest det man husker bedst, og i Arshavins tilfælde må det jo siges at være rigtigt. Lad os kaste et blik på Arshavins tid i Arsenal, hvor han gik fra at være stjernespiller til at blive uønsket. Arsharvin blev Arsenals dyreste transfer, da Arsenal hentede ham for godt og vel 140 mio. kr. på den sidste dag i januars transfervindue i 2009. Faktisk blev transferen først offentliggjort den 3. februar. Grundet en snestorm blev FA tvunget til at udsætte sin registreringsdeadline. Arsenal fik først accepteret deres bud en time før deadline efter lang tids tovtrækkeri med Russiske Zenit Skt. Petersborg.

Arshavin fik for alvor sit gennembrud på den internationale scene under EM i 2008. Arsharvin var omdrejningspunktet på Ruslands landshold, som var den helt store overraskelse ved EM, da de spillede sig i semifinalen. Udover succesen ved EM så vandt Arshavin også UEFA Cuppen, som den hed indtil år 2009, i 2008. Interessen fra de store klubber steg markant henover sommeren 2008, og Wenger lagde bestemt heller ikke skjul på, at han beundrede den lille troldmand. På trods af de massive rygter, blev Arshavin dog i Zenit.
Da transfervinduet igen åbnede den 1. januar 2009, stod Arsenal i en situation, hvor man var tvunget til at handle. Holdet lå efter 20 runder nummer 5 i ligaen, langt efter titelkonkurrenterne. Arsenal søgte efter nye profiler til start-elleveren. At man så først nåede at handle en profil på plads en time inden deadline, kan man jo så stille spørgsmålstegn ved. Men Arshavin blev købt, og han nåede at spille 15 kampe i 08/09 sæsonen, og den lille troldmand bragede der ud af. Han havde en stor andel i, at Arsenal sluttede på 4. pladsen og derved fik avancement til Champions League. De fleste husker nok 4-4 kampen mod Liverpool på Anfield den 21. april 2009. Arshavin scorede nemlig alle Arsenals 4 mål, i en af de bedste Premier League kampe jeg husker. Arshavin nåede også i sin første halvsæson at blive kåret til månedens spiller i Premier League i april. Bedømt ud fra den første halvsæson må man jo sige, at Arshavin var alle pengene værd.

I sæsonen 09/10 var Arshavin en fast del af startopstillingen, leverede ganske fine præstationer og han var især populær blandt fansene. Grundet en skade i en kamp mod Barcelona missede Arshavin returopgøret og blev dømt ude i 3 uger. Selvom skaden kun var i 3 uger, var det ligesom om, at Arshavin aldrig kom helt tilbage. Sæsonen 10/11 var med en helt anden Arshavin. Det var som om, at han mistede sin magi, sin finish og især sin selvtillid. Der var alt for langt i mellem de gode præstationer, og hans popularitet blandt fansene begyndte at smuldre. Til trods for den stigende upolaritet blandt fansene, blev han ved med at være en favorit hos Wenger, og faktisk er det den sæson hvor Arshavin spillede flest kampe for Arsenal. I 10/11 sæsonen husker jeg bedst Arshavin for hans mål til 2-1, efter at være blevet skiftet ind mod Barcelona på Emirates.

I sæsonen 11/12 var tålmodigheden for alvor udløbet hos fansene. Specielt husker jeg 1-2 nederlaget til United på hjemmebane. Her blev Arshavin buhet på banen, da han blev skiftet ind med godt og vel et kvarter tilbage. Buh-råbene var nu nok mest fordi, at Wenger valgte at tage en velspillende Oxlade Chamberlain ud, og det gjorde ikke fansene på stadion yderligere begejstrede, da de så Arshavin stå på sidelinjen. Dog har jeg et glædeligt minde om Arshavin fra sæsonen 11/12. Det var jo sæsonen hvor Thierry Henry gjorde sit comeback. Arsenal haltede efter Tottenham i kampen om 4. pladsen og skulle bruge alle 3 point mod Sunderland på Stadium Of Light. Midt inde i anden halvleg kunne Wenger se sine tropper være bagud 1-0, og derfor skulle der ske noget andet. Wenger brugte en dobbelt indskiftning og satte Henry og Arshavin på banen. Kampen endte 1-2 til Arsenal. Det første mål blev lavet af Aaron Ramsey på et langskud, som tog begge stolper, før bolden gik i mål. Det afgørende mål var et rent Arshavin-Henry mål, med Arshavin som oplægger og Henry som målscorer. Arshavin modtog bolden i venstre side, den lille troldmand tog et par små vævre træk, før han sendte et indlæg ind i feltet, som Henry satte sin fod på. Arshavin nåede lige at blive sendt tilbage til Zenit på en lejeaftale, inden det Russiske transfervindue lukkede. Nok mest fordi at Arshavin ønskede mere spilletid op til sommerens Europamesterskab.

Sæsonen 12/13 må virkelig have været et mareridtsår for Arshavin, og han har da også siden hen luftet til pressen, at han flere gange var på randen af en depression i den periode. Arsenal meldte ret tidligt ud, at Arshavins kontrakt ikke vil blive forlænget, og det blev kun til 11 optrædener for Arshavin i hans sidste sæson hos Arsenal.
Alt i alt blev Arshavin altså aldrig den helt store succes hos Arsenal. Måske var det fordi, at der var så store forventninger til ham efter hans præstationer hos Zenit og til EM. Man må også antage, at der var et ekstra pres på Arshavins skuldre, i og med at han blev Arsenals dyreste køb nogensinde. Så os fans havde nok virkelig forventet, at her var der en klassespiller, som kunne bringe de manglende trofæer hjem til Arsenal. Den klassespiller fik vi bare aldrig. Kigger man på Arshavins statistikker hos Arsenal, så er de egentlig ganske fine, de er ikke fra øverste hylde, men de er fine. Det er ikke helt til at sige, hvad der gik galt for Arshavin. Måske faldt Arshavin bare for tidligt i sit top niveau, måske lidt som man ser det med Fernando Torres i Chelsea.
Skal man sammenligne de to "flopkøb", så kan vi Arsenalfans jo kun grine af Chelsea, Torres og hans prisskilt og ikke mindst takke Wenger for hans fornuftige indkøbspolitik. Det er måske også for hårdt at kalde Arshavin for et flop, men i virkeligheden er det jo nok det, de fleste husker ham lidt som. Det er lidt ærgerligt, at det blev Arshavins eftermæle i Arsenal.


Andrey Arshavin blev aldrig den helt store profil hos Arsenal
Andrey Arshavin blev aldrig den helt store profil hos Arsenal
Seneste 3 nyheder om Arsenal Denmark
27. september 2018 - kl. 20:00
Arsenal Denmark lancerer rødvin

15. september 2018 - kl. 19:56
GunAction 1 på vej

15. september 2018 - kl. 12:44
Arsenal Denmark Generalforsamling 2018

Seneste 3 nyheder om Arsenal FC
5. oktober 2018 - kl. 09:01
8 sejre i træk!

27. september 2018 - kl. 20:00
Arsenal Denmark lancerer rødvin

20. september 2018 - kl. 13:54
Optakt: Arsenal - Vorskla

LeoVegas
Meld dig ind i Arsenal Denmark i dag
Merchandise fra Arsenal Denmark
Book din næste Arsenal rejse her
GunAction
Tilmeld dit medlemskab til PBS




Afstemning

Hvem kunne du tænke dig som gæst til fanklubbens generalforsamling i 2018?
Sammy Nelson, Pat Rice eller én af de andre gamle legender
Emmanuel Eboué - han har brug for opmuntring
Ray Parlour - han har vundet mere end de fleste
David O'Leary - manden med flest Arsenal kampe
Perry Groves - han kan drikke hele fanklubben under bordet
Copyright © Arsenal Denmark 2002-2012 - Alle rettigheder forbeholdes - Sitemap - Handelsbetingelser